Hasznos

Aludjon jobban, van megoldás az éjszakai gyomorégés ellen! | Quamatel® Mini

A gyomorégés bármely napszakban jelentkezhet, azonban jellemzően éjjel a legkínzóbbak a tünetek. Ahhoz, hogy hatékonyan enyhíteni tudjunk ezeken, érdemes betartani néhány lefekvés előtti szabályt.

Megnézem

Tartós vagy időszakos probléma is lehet

A gyomorfájás, az égő érzés a gyomorban – a has felső részén, a szegycsont mögött és alatt – vagy a savas felböfögés a reflux tipikus tünetinek számítanak. Emellett előfordulhat például krónikus köhögés, rekedtség, asztma, orrmelléküreg gyulladás, nyelési zavarok, fogászati problémák és émelygés is. A reflux oka a gyomorsav visszaáramlása a kelleténél lazábban működő záróizmon keresztül a nyelőcsőbe. Tehát elsősorban nem a gyomorsav ellen kell tennünk, hanem a visszaáramlása ellen. Mivel a gyomorral ellentétben a nyelőcső nyálkahártyája érzékeny a savakra, ezért hatására fájdalmas, kiterjedt gyulladások alakulhatnak ki.

Változtassunk a nappali szokásainkon!

A reflux tüneteit kiválthatja – vagy a már meglévőket tovább ronthatja – a mozgásszegény, ülő életmód, a rendszertelen táplálkozás, a zsíros, fűszeres ételek, a csokoládé, a nyers hagyma, fokhagyma, paradicsom, a túlzott alkohol, koffein, citrusos italok és szénsavas üdítők fogyasztása, a dohányzás, valamint a stressz is. Az emésztés segítése hatással van a gyomorra, kiegyensúlyozott, sokszor keveset elven alapuló étkezéssel könnyíthetjük gyomrunk dolgát, valamint azzal, hogy az utolsó étkezés és a lefekvés között legalább két óra eltelik. Az étkezéseket követően – illetve amikor savas felböfögést észlelünk – igyunk meg egy nagy pohár vizet, ami segít eltávolítani a nyelőcsőbe jutott gyomorsavat, így megakadályozhatjuk a maró hatást, a gyomorégést.

Készüljünk tudatosan az éjszakai pihenésre!

Fekvő helyzetben a gyomorsav sokkal könnyebben visszaáramlik a nyelőcsőbe, ami megnehezíti nem csak az elalvást, hanem a mélyalvást is. A sav által okozott irritáció vagy köhögési inger, gyakori mikró ébredésekhez és hosszútávon állandó fáradtsághoz vezethet. Ráadásul ez nem csak kialvatlanságot és a fokozott felmaródásból eredő szövődményeket okozhat, hanem veszélyes is lehet: a feláramló gyomorsav elérheti a garatot is, ami akár fulladással járó súlyos légúti szűkület is okozhat.

Ahhoz, hogy a sav visszaáramlását megnehezítsük, érdemes az ágy fejvégét megemelni. Annak érdekében, hogy a gerincoszlopunknak is kedvezzünk, célszerűbb az egész matracot – még ideálisabb esetben: az ágyrácsot – megdönteni, és az oldalt fekvő pózt választani. Emellett elérhetőek kifejezetten refluxos beteg számára kialakított, speciális formájú reflux párnák is. Fontos megjegyezni, hogy akár az öltözködés is fokozhatja a kellemetlen panaszokat: a túl szűk ruhák a gyomorsavat könnyen a nyelőcső irányába terelhetik, ezért – akárcsak nappal – éjszakára is válasszunk kényelmes öltözéket.

Gyógyszeres segítség a gyomorégésre

Gyomorszájat feszesebben záró gyógyszer nem áll rendelkezésre; ez kizárólag műtéti úton érhető el. Azonban a gyógyszertárakban receptre és vény nélkül is kaphatóak orvosságok, amelyek segítenek csökkenteni a refluxos panaszokat. Ilyen a Quamatel® Mini is, amely a bevétel után egy órával kezd el hatni, és hatása 9 órán át tart, ezáltal hozzájárul az éjszakai savcsökkentéshez. További előnye, hogy már napi egy tabletta is elegendő lehet a panaszok megszüntetéséhez, és étkezés vagy előtt egy órával bevéve megelőzhetők a túlzott gyomorsav-termelődés okozta tünetek.

Forrás: https://www.hazipatika.com/taplalkozas/reflux/cikkek/ejszakai_gyomoreges_igy_aludjon_jol/20210115144149

Bezárom

Egyszerű tippek a gyomorégés megelőzésére

1. Jól ismert, hogy a gyakori kis mennyiségű étkezések, a savtúltermelést elősegítő ételek és italok (citrusfélék, menta, koffein, alkohol, csípős fűszerek) kerülése javít a panaszokon. Ne igyunk szénsavas italokat, narancslét, ne együnk sok húst vagy csokoládét egyszerre!

Megnézem

2. Az utolsó étkezés a lefekvés előtt legalább 3 órával javasolt ill. étkezések után 1-2 órával ne végezzünk a hasfal igénybevételével járó fizikai munkát, kerüljük a vízszintes testhelyzetet.

3. Visszatérő gyomorégést okozó túlsúly esetén fogyás javasolt, ami egyben jelentős egészségjavító tényező, hiszen csökkenti a vérnyomást, a vércukorértéket, a koleszterinszintet és a szív terhelését is!

4. A gyomron belüli nyomás csökkentése érdekében gyakran kis mennyiségű ételt fogyasszunk.

5. Ne együnk összegörnyedve, pl. egy fotelben.

6. Közvetlenül étkezés után ne feküdjünk le, mert a vízszintes testhelyzet a refluxot elősegíti.

7. Tartsunk a házi és az úti patikánkban gyomorégést csökkentő gyógyszert, hogy egy gyomorégés ne okozzon kellemetlen órákat, vagy napokat senkinek!

Bezárom

Gyomoréges, reflux és fekélybetegség

A gyomortájon, a has felső részén, a szegycsont mögött és alatt jelentkező égő érzés, amely sokszor a fájdalomig fokozódhat, igen gyakori panasz. Felmérések szerint az egészséges felnőttek kb. egy harmada havonta egyszer érez gyomorégést.

Megnézem

A közhiedelemmel ellentétben ennek oka nem a „túl sok” gyomorsav termelődése, hanem a gyomorsav kijutása a gyomorból a nyelőcső alsó részébe. Ezt a jelenséget refluxnak, visszafolyásnak nevezzük. A gyomornyálkahártya a savas vegyhatásnak ellenáll, de a nyelőcsövet bélelő nyálkahártya savérzékeny. Az ide jutó gyomorsav gyulladást okoz, aminek a jele az égés, illetve az égő fájdalom. Amennyiben a reflux csak időszakos jelenség, a savhatás megszűnését követően a nyelőcső nyálkahártyája gyorsan regenerálódik és az égető érzés megszűnik. Amennyiben a gyomorszáj izomgyűrűje, ami a nyelőcső végét a gyomortól elhatárolja laza (ami lehet alkati tulajdonság, de okozhatják pl. egyes vérnyomáscsökkentők is), vagy a gyomorban lévő nyomás nagy (túlsúly, terhesség esetén, vagy szénsavas italok, nagy fehérjetartalmú ételek, illetve gyakran csokoládé, narancslé fogyasztása után), a gyomorsav visszafolyása állandó gyulladást okoz, és a gyomorégés állandósul.

Olyan gyógyszer vagy praktika ami a gyomorszájat bezárná, nincs. Tartós, az életminőséget rontó gyomorégés esetén a gyomorsavtermelést gyógyszeresen kell csökkenteni. Amennyiben a gyomornedv savtartalma alacsony, ha vissza is folyik a nyelőcsőbe, annak nyálkahártyáját nem irritálja, ezért a nyelőcsövet bélelő nyálkahártya rövid idő alatt regenerálódik, és az égő fájdalom megszűnik.

A gyomorégés tehát általában nem betegség, hanem a gyomorszáj lazaságának a tünete, ami azonban tartós fájdalmat, étvágytalanságot, fogyást, rossz közérzetet is okozhat. Ilyen esetben hatékony kezelési lehetőségeket lehet alkalmazni. Ha pedig étkezés után fellépő puffadás, vagy teltségérzet gyötri, arra a Dipakrin Optimum lehet a megoldás.

Gyomorégést a refluxon kívül okozhat fekélybetegség is.

HOGYAN TERMELŐDIK A GYOMORSAV?

A gyomornedv erősen savas vegyhatását a gyomornyálkahártya bizonyos sejtjei, a parietális sejtek által termelt sósav okozza. A gyomornedv a sósavon kívül magát a gyomornyálkahártyát védő nyákot és fehérjeemésztő pepszint is tartalmaz. A gyomorba jutott táplálék a gyomorban összekeveredik a gyomornedvvel, amelynek mennyisége naponta kb. 1 liternyi, és elindul az emésztés első fázisa. A táplálék a gyomorban néhány órát időzik, majd a nyombélbe kerül, ahol epe és a hasnyálmirigy emésztőenzimei keverednek hozzá.

A rendelkezésünkre álló gyógyszeres kezelési lehetőség a H2-receptor blokkoló gyógyszerek alkalmazása, amelyek magát a gyomorsav termelését csökkentik. Ezek a gyógyszerek a gyomorsavat termelő sejtek hisztamin receptorához kötődnek és elfoglalják a sósavtermelést serkentő hisztamin helyét. Előnyük, hogy a savtermelés csökkentése a gyógyszer bevételét követően gyorsan érezhető, 1 órán belül maximális hatást érnek el, gyorsan és hatékonyan csökkentik a savfüggő gyomortáji fájdalmat és gyomorégést. Mellékhatás a szedésük során gyakorlatilag nem várható, akár éveken át biztonsággal bevehetők. A H2-receptor blokkolókat nem kell folyamatosan szedni, alkalomszerű bevételre is alkalmasak, illetve megelőzésként is alkalmazhatók olyan élethelyzetekben, amikor a gyomorégés jelentkezése várható (pl. paradicsom, hagyma, fűszeres ételek, alkohol, stb. fogyasztása esetén).

Ilyen, H2-receptor blokkoló, például a Quamatel® Mini, amely a bevétel után egy órával kezd el hatni, és hatása 9 órán át tart. További előnye, hogy már napi egy tabletta is elegendő lehet a panaszok megszüntetéséhez, és étkezés előtt egy órával bevéve megelőzhetők a túlzott gyomorsav-termelődés okozta tünetek.

Bezárom

Hogyan hat a stressz az étkezésünkre?| Quamatel mini

A stressz segítheti és pusztíthatja is testünket. A feszültség, az idegeskedés arra utal, hogy nem tudjuk feldolgozni a nyomást, amely hatással lehet szervezetünkre és emésztésünkre is, többek között megjelenhet a gyomorfájás és a reflux.

Megnézem

Reflux és gyomorégés: hogyan hat a stressz az étkezésünkre?

A stressz segítheti és pusztíthatja is testünket. A feszültség, az idegeskedés arra utal, hogy nem tudjuk feldolgozni a nyomást, amely hatással lehet szervezetünkre és emésztésünkre is, többek között megjelenhet a gyomorfájás és a reflux. 

A nyomás, a frusztráció, a hétköznapi konfliktusok, a düh, a félelem és a szorongás komplex érzelmek. Mindezek megterhelik a testet, és könnyen olyan kellemetlen és fájdalmas tünetek alakulhatnak ki.

A stressz kihathat a szervezet egészére, amely különböző emésztőrendszeri tünetekkel reagálhat rá, például reflux, gyomorégés, gyomorfájás. Emésztőrendszerünk működése szorosan kapcsolódik a vegetatív idegrendszerhez, gyomorfalunkban is komplex idegrendszer található. Nem meglepő tehát, ha a stressztől „gyomoridegünk” lesz, amely többnyire a hányinger, székrekedés, hasmenés, puffadás vagy fájdalmas gyomorgörcsök formájában jelentkezik. Létezik megoldás, sok más mellett a stressz okozta gyomorégés ellen tud tenni például a Quamatel mini, amellyel megelőzheti a túlzott gyomorsavtermelés okozta gondok jelentős részét.

Táplálkozási gondok

A stressz étkezésre gyakorolt hatása egyénenként eltérő lehet. Míg van, aki képtelen enni a nehéz helyzetek miatt, mások éppen, hogy többet esznek. Mindkettő egyaránt káros, mivel a tartós étvágytalanság vitamin és ásványi anyaghiányhoz, vagy akár kóros fogyáshoz vezethet, ami az immunrendszer gyengülését okozza. A túlevés pedig tápanyaghiányt okozhat – hiszen ebben az esetben elsősorban az egyoldalú nassolás a jellemző – ám ekkor az elhízás jelenti a plusz kockázatot.

A stresszes életmód jellemzően együtt járhat fokozott kávé- és alkoholfogyasztással, illetve hajlamosak vagyunk ilyenkor többet dohányozni. Ezek pedig mind rosszat tesznek a gyomornak, mivel fokozódhat a gyomorsavképződés, a reflux tünetei, összehúzódnak az erek, lelassul a keringés és a nyálkahártyán gyulladások és fekélyek alakulhatnak ki. Ez a folyamat további alvási nehézségek okozhat, ami újabb stresszfaktor lehet.

Enyhítsük a panaszokat

A megfelelő táplálkozás mellett segíthet egy új hobbi, megfelelő mennyiségű mozgás, illetve a meditáció. A gyomorfájásra is létezik egyszerű, vény nélküli megoldás. A gyomorégés, reflux és gyomorfájás ellen pedig elérhetőek olyan vény nélkül kapható orvosságok, amelyek segítenek csökkenti a refluxos panaszokat, és használatukkal elkerülhetőek a komolyabb szövődmények kialakulása is. A Quamatel miniből már napi egy tabletta is elegendő lehet a panaszok megszüntetéséhez, és étkezés vagy előtte egy órával bevéve megelőzhetők a túlzott gyomorsav-termelődés okozta tünetek.

 

Forrás: https://www.hazipatika.com/taplalkozas/reflux/cikkek/hogyan_hat_a_stressz_az_etkezesunkre/20210325162053

Bezárom
A KOCKÁZATOKRÓL ÉS MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!
Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyilvánosan Működő NyRt.

A termék alkalmazásával kapcsolatos információkról a drugsafely@richter.hu címen érdeklődhet.

Document ID: KEDP/DADHUT, Lezárás dátuma: 2020.01.06.