Gyomoréges, reflux és fekélybetegség

BETEGSÉG-E A GYOMORÉGÉS?

A gyomortájon, a has felső részén, a szegycsont mögött és alatt jelentkező égő érzés, amely sokszor a fájdalomig fokozódhat, igen gyakori panasz. Felmérések szerint az egészséges felnőttek kb. egy harmada havonta egyszer érez gyomorégést. A közhiedelemmel ellentétben ennek oka nem a „túl sok” gyomorsav termelődése, hanem a gyomorsav kijutása a gyomorból a nyelőcső alsó részébe. Ezt a jelenséget refluxnak, visszafolyásnak nevezzük. A gyomornyálkahártya a savas vegyhatásnak ellenáll, de a nyelőcsövet bélelő nyálkahártya savérzékeny. Az ide jutó gyomorsav gyulladást okoz, aminek a jele az égés, illetve az égő fájdalom. Amennyiben a reflux csak időszakos jelenség, a savhatás megszűnését követően a nyelőcső nyálkahártyája gyorsan regenerálódik és az égető érzés megszűnik. Amennyiben a gyomorszáj izomgyűrűje, ami a nyelőcső végét a gyomortól elhatárolja laza (ami lehet alkati tulajdonság, de okozhatják pl. egyes vérnyomáscsökkentők is), vagy a gyomorban lévő nyomás nagy (túlsúly, terhesség esetén, vagy szénsavas italok, nagy fehérjetartalmú ételek, illetve gyakran csokoládé, narancslé fogyasztása után), a gyomorsav visszafolyása állandó gyulladást okoz, és a gyomorégés állandósul.

Olyan gyógyszer vagy praktika ami a gyomorszájat bezárná, nincs. Tartós, az életminőséget rontó gyomorégés esetén a gyomorsavtermelést gyógyszeresen kell csökkenteni. Amennyiben a gyomornedv savtartalma alacsony, ha vissza is folyik a nyelőcsőbe, annak nyálkahártyáját nem irritálja, ezért a nyelőcsövet bélelő nyálkahártya rövid idő alatt regenerálódik, és az égő fájdalom megszűnik.

A gyomorégés tehát általában nem betegség, hanem a gyomorszáj lazaságának a tünete, ami azonban tartós fájdalmat, étvágytalanságot, fogyást, rossz közérzetet is okozhat. Ilyen esetben hatékony kezelési lehetőségeket lehet alkalmazni. Ha pedig étkezés után fellépő puffadás, vagy teltségérzet gyötri, arra a Dipakrin Optimum lehet a megoldás.

Gyomorégést a refluxon kívül okozhat fekélybetegség is.

HOGYAN TERMELŐDIK A GYOMORSAV?

A gyomornedv erősen savas vegyhatását a gyomornyálkahártya bizonyos sejtjei, a parietális sejtek által termelt sósav okozza. A gyomornedv a sósavon kívül magát a gyomornyálkahártyát védő nyákot és fehérjeemésztő pepszint is tartalmaz. A gyomorba jutott táplálék a gyomorban összekeveredik a gyomornedvvel, amelynek mennyisége naponta kb. 1 liternyi, és elindul az emésztés első fázisa. A táplálék a gyomorban néhány órát időzik, majd a nyombélbe kerül, ahol epe és a hasnyálmirigy emésztőenzimei keverednek hozzá.

A rendelkezésünkre álló gyógyszeres kezelési lehetőség a H2-receptor blokkoló gyógyszerek alkalmazása, amelyek magát a gyomorsav termelését csökkentik. Ezek a gyógyszerek a gyomorsavat termelő sejtek hisztamin receptorához kötődnek és elfoglalják a sósavtermelést serkentő hisztamin helyét. Előnyük, hogy a savtermelés csökkentése a gyógyszer bevételét követően gyorsan érezhető, 1 órán belül maximális hatást érnek el, gyorsan és hatékonyan csökkentik a savfüggő gyomortáji fájdalmat és gyomorégést. Mellékhatás a szedésük során gyakorlatilag nem várható, akár éveken át biztonsággal bevehetők. A H2-receptor blokkolókat nem kell folyamatosan szedni, alkalomszerű bevételre is alkalmasak, illetve megelőzésként is alkalmazhatók olyan élethelyzetekben, amikor a gyomorégés jelentkezése várható (pl. paradicsom, hagyma, fűszeres ételek, alkohol, stb. fogyasztása esetén).

Ilyen, H2-receptor blokkoló, például a Quamatel® Mini, amely a bevétel után egy órával kezd el hatni, és hatása 9 órán át tart. További előnye, hogy már napi egy tabletta is elegendő lehet a panaszok megszüntetéséhez, és étkezés előtt egy órával bevéve megelőzhetők a túlzott gyomorsav-termelődés okozta tünetek.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!
Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyilvánosan Működő NyRt.

A termék alkalmazásával kapcsolatos információkról a termekinformacio@richter.hu címen érdeklődhet.

Document ID: KEDP/DADHUT, Lezárás dátuma: 2020.01.06.