Aludjon jobban, van megoldás az éjszakai gyomorégés ellen! | Quamatel® Mini

Éjszakai gyomorégés? Így aludjon jól!

A gyomorégés bármely napszakban jelentkezhet, azonban jellemzően éjjel a legkínzóbbak a tünetek. Ahhoz, hogy hatékonyan enyhíteni tudjunk ezeken, érdemes betartani néhány lefekvés előtti szabályt.

Tartós vagy időszakos probléma is lehet

A gyomorfájás, az égő érzés a gyomorban – a has felső részén, a szegycsont mögött és alatt – vagy a savas felböfögés a reflux tipikus tünetinek számítanak. Emellett előfordulhat például krónikus köhögés, rekedtség, asztma, orrmelléküreg gyulladás, nyelési zavarok, fogászati problémák és émelygés is. A reflux oka a gyomorsav visszaáramlása a kelleténél lazábban működő záróizmon keresztül a nyelőcsőbe. Tehát elsősorban nem a gyomorsav ellen kell tennünk, hanem a visszaáramlása ellen. Mivel a gyomorral ellentétben a nyelőcső nyálkahártyája érzékeny a savakra, ezért hatására fájdalmas, kiterjedt gyulladások alakulhatnak ki.

Változtassunk a nappali szokásainkon!

A reflux tüneteit kiválthatja – vagy a már meglévőket tovább ronthatja – a mozgásszegény, ülő életmód, a rendszertelen táplálkozás, a zsíros, fűszeres ételek, a csokoládé, a nyers hagyma, fokhagyma, paradicsom, a túlzott alkohol, koffein, citrusos italok és szénsavas üdítők fogyasztása, a dohányzás, valamint a stressz is. Az emésztés segítése hatással van a gyomorra, kiegyensúlyozott, sokszor keveset elven alapuló étkezéssel könnyíthetjük gyomrunk dolgát, valamint azzal, hogy az utolsó étkezés és a lefekvés között legalább két óra eltelik. Az étkezéseket követően – illetve amikor savas felböfögést észlelünk – igyunk meg egy nagy pohár vizet, ami segít eltávolítani a nyelőcsőbe jutott gyomorsavat, így megakadályozhatjuk a maró hatást, a gyomorégést.

Készüljünk tudatosan az éjszakai pihenésre!

Fekvő helyzetben a gyomorsav sokkal könnyebben visszaáramlik a nyelőcsőbe, ami megnehezíti nem csak az elalvást, hanem a mélyalvást is. A sav által okozott irritáció vagy köhögési inger, gyakori mikró ébredésekhez és hosszútávon állandó fáradtsághoz vezethet. Ráadásul ez nem csak kialvatlanságot és a fokozott felmaródásból eredő szövődményeket okozhat, hanem veszélyes is lehet: a feláramló gyomorsav elérheti a garatot is, ami akár fulladással járó súlyos légúti szűkület is okozhat.

Ahhoz, hogy a sav visszaáramlását megnehezítsük, érdemes az ágy fejvégét megemelni. Annak érdekében, hogy a gerincoszlopunknak is kedvezzünk, célszerűbb az egész matracot – még ideálisabb esetben: az ágyrácsot – megdönteni, és az oldalt fekvő pózt választani. Emellett elérhetőek kifejezetten refluxos beteg számára kialakított, speciális formájú reflux párnák is. Fontos megjegyezni, hogy akár az öltözködés is fokozhatja a kellemetlen panaszokat: a túl szűk ruhák a gyomorsavat könnyen a nyelőcső irányába terelhetik, ezért – akárcsak nappal – éjszakára is válasszunk kényelmes öltözéket.

Gyógyszeres segítség a gyomorégésre

Gyomorszájat feszesebben záró gyógyszer nem áll rendelkezésre; ez kizárólag műtéti úton érhető el. Azonban a gyógyszertárakban receptre és vény nélkül is kaphatóak orvosságok, amelyek segítenek csökkenteni a refluxos panaszokat. Ilyen a Quamatel® Mini is, amely a bevétel után egy órával kezd el hatni, és hatása 9 órán át tart, ezáltal hozzájárul az éjszakai savcsökkentéshez. További előnye, hogy már napi egy tabletta is elegendő lehet a panaszok megszüntetéséhez, és étkezés vagy előtt egy órával bevéve megelőzhetők a túlzott gyomorsav-termelődés okozta tünetek.

Forrás: https://www.hazipatika.com/taplalkozas/reflux/cikkek/ejszakai_gyomoreges_igy_aludjon_jol/20210115144149

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!
Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyilvánosan Működő NyRt.

A termék alkalmazásával kapcsolatos információkról a termekinformacio@richter.hu címen érdeklődhet.

Document ID: KEDP/DADHUT, Lezárás dátuma: 2020.01.06.