Hogyan hat a stressz az étkezésünkre?| Quamatel mini

Reflux és gyomorégés: hogyan hat a stressz az étkezésünkre?

A stressz segítheti és pusztíthatja is testünket. A feszültség, az idegeskedés arra utal, hogy nem tudjuk feldolgozni a nyomást, amely hatással lehet szervezetünkre és emésztésünkre is, többek között megjelenhet a gyomorfájás és a reflux. 

A nyomás, a frusztráció, a hétköznapi konfliktusok, a düh, a félelem és a szorongás komplex érzelmek. Mindezek megterhelik a testet, és könnyen olyan kellemetlen és fájdalmas tünetek alakulhatnak ki.

A stressz kihathat a szervezet egészére, amely különböző emésztőrendszeri tünetekkel reagálhat rá, például reflux, gyomorégés, gyomorfájás. Emésztőrendszerünk működése szorosan kapcsolódik a vegetatív idegrendszerhez, gyomorfalunkban is komplex idegrendszer található. Nem meglepő tehát, ha a stressztől „gyomoridegünk” lesz, amely többnyire a hányinger, székrekedés, hasmenés, puffadás vagy fájdalmas gyomorgörcsök formájában jelentkezik. Létezik megoldás, sok más mellett a stressz okozta gyomorégés ellen tud tenni például a Quamatel mini, amellyel megelőzheti a túlzott gyomorsavtermelés okozta gondok jelentős részét.

Táplálkozási gondok

A stressz étkezésre gyakorolt hatása egyénenként eltérő lehet. Míg van, aki képtelen enni a nehéz helyzetek miatt, mások éppen, hogy többet esznek. Mindkettő egyaránt káros, mivel a tartós étvágytalanság vitamin és ásványi anyaghiányhoz, vagy akár kóros fogyáshoz vezethet, ami az immunrendszer gyengülését okozza. A túlevés pedig tápanyaghiányt okozhat – hiszen ebben az esetben elsősorban az egyoldalú nassolás a jellemző – ám ekkor az elhízás jelenti a plusz kockázatot.

A stresszes életmód jellemzően együtt járhat fokozott kávé- és alkoholfogyasztással, illetve hajlamosak vagyunk ilyenkor többet dohányozni. Ezek pedig mind rosszat tesznek a gyomornak, mivel fokozódhat a gyomorsavképződés, a reflux tünetei, összehúzódnak az erek, lelassul a keringés és a nyálkahártyán gyulladások és fekélyek alakulhatnak ki. Ez a folyamat további alvási nehézségek okozhat, ami újabb stresszfaktor lehet.

Enyhítsük a panaszokat

A megfelelő táplálkozás mellett segíthet egy új hobbi, megfelelő mennyiségű mozgás, illetve a meditáció. A gyomorfájásra is létezik egyszerű, vény nélküli megoldás. A gyomorégés, reflux és gyomorfájás ellen pedig elérhetőek olyan vény nélkül kapható orvosságok, amelyek segítenek csökkenti a refluxos panaszokat, és használatukkal elkerülhetőek a komolyabb szövődmények kialakulása is. A Quamatel miniből már napi egy tabletta is elegendő lehet a panaszok megszüntetéséhez, és étkezés vagy előtte egy órával bevéve megelőzhetők a túlzott gyomorsav-termelődés okozta tünetek.

 

Forrás: https://www.hazipatika.com/taplalkozas/reflux/cikkek/hogyan_hat_a_stressz_az_etkezesunkre/20210325162053

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!
Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyilvánosan Működő NyRt.

A termék alkalmazásával kapcsolatos információkról a termekinformacio@richter.hu címen érdeklődhet.

Document ID: KEDP/DADHUT, Lezárás dátuma: 2020.01.06.